Beleidsplan 2024-2028 

Stichting Voedselbos Goudse Hout

Algemeen

Het doel van de stichting Voedselbos Goudse Hout is het ondersteunen van de ontwikkeling van het voedselbos in natuur- en recreatiegebied Goudse Hout.  Wij zijn van de eetbare natuur, de natuur is de basis van alles wat wij hebben.

De stichting ondersteunt de gemeenschap die werkzaam is in het voedselbos, bijvoorbeeld door:

  • het organiseren van een informatieve, samenbindende vrijwilligersavond.
  • passende publiciteit rondom het voedselbos, bijvoorbeeld door het bijhouden van een website en door het organiseren van rondleidingen voor belangstellenden.
  • het bijdragen aan het onderhouden van de externe relaties van het voedselbos Goudse Hout met bijvoorbeeld scholen, restaurants en andere organisaties gericht op “groen” en “voeding”.
  • de ontwikkeling van een oogst- en kookkalender bij het voedselbos Goudse Hout.
  • het borgen van de ecologische rijkdom in en rondom het voedselbos terrein
  • het contact zoeken en onderhouden met zowel gemeentelijke als provinciale belanghebbende ambtenaren en beleidsmakers.
  • Het zorgen voor een gezonde financiële ontwikkeling, passend bij de groeiambities van het voedselbos Bijvoorbeeld door donateurs te werven en fondsen aan te schrijven en met deze middelen aankopen te doen / te laten doen voor gereedschap, landschapsinrichting, plantgoed en grond.

 

De gemeenschap die werkzaam is in het voedselbos, is georganiseerd als werkgroep van IVN IJssel en Gouwe sinds 2015. De huidige 30 vrijwilligers van de werkgroep werken wekelijks in wisselend verband op enkele – rustig gelegen, openbaar toegankelijke – percelen in natuur- en recreatiegebied Goudse Hout. De IVN-werkgroep bepaalt samen met de Groenalliantie Midden-Holland (eigenaar) en met Staatsbosbeheer (beheerder van de grond) de inrichting van het voedselbos. De stichting ondersteunt deze gemeenschap met niet-grondgebonden activiteiten met betrekking tot het voedselbos. Zoals het zorgen voor passende publiciteit en het ontwikkelen van een oogst- en kookkalender.

 

De werkgroep Voedselbos Goudse Hout en de stichting Voedselbos Goudse Hout hebben geen winstoogmerk en draaien beide volledig op vrijwilligers. Vrijwilligers van de stichting zijn ook actief in de werkgroep. De werkgroep en de stichting hebben dezelfde uitgangspunten en doelstellingen. De uitgangspunten zijn “educatie, eetbaar en ecologisch”. Dit vertaalt zich in de doelstellingen: het leren en het vertellen over de mogelijkheden om duurzaam uit de natuur te eten, te genieten van de bestaande natuur dicht bij het stedelijk gebied en het vergroten van de natuurwaarde van de beheerde percelen, in de relatie met de omgeving. Hierbij creëert de stichting de voorwaarden om de dromen met betrekking tot de eetbare natuur te kunnen realiseren.

 

De werkgroep is in de afgelopen twee jaar gegroeid van een handvol mensen naar zo’n 30 deelnemers. Sinds een jaar is het beheerde gebied bijna verdubbeld (van 0,4 naar 0,7 ha). Ook is het aantal externe contacten toegenomen. Om deze groei te ondersteunen is een stichting behulpzaam. De stichting structureert de activiteiten rondom het voedselbos, in grond- en niet-grondgebonden activiteiten. Zo kunnen de verschillende talenten van mensen worden ingezet voor hetzelfde doel. Een stichting maakt het tot slot mogelijk om zelfstandig te opereren in het maatschappelijk en economisch verkeer.

 

De stichting heeft oog voor en zoekt naar gedeelde belangen met onder andere:

  • IVN Natuureducatie, afdeling IJssel en Gouwe,
  • IVN Natuureducatie Nederland,
  • Groenalliantie Midden Holland,
  • de gemeenten Gouda en Bodegraven-Reeuwijk,
  • de Vrienden van de Goudse Hout,
  • het Weilandklooster,
  • de particuliere buren van het voedselbos,
  • bezoekers van het recreatiegebied Goudse Hout,
  • de Heemtuin Goudse Hout,
  • Velt
  • Yverta en
  • Stadsakkers

en staat open voor nieuwe contacten en samenwerkingen.

 

Bestuur

Het bestuur bestaat uit vrijwilligers die geen recht hebben op een vrijwilligersvergoeding. Daadwerkelijk gemaakte kosten kunnen worden gedeclareerd als er genoeg financiële ruimte is en het voltallig bestuur instemt met de vergoeding van deze kosten. Het bestuur bestaat uit minimaal drie personen en kan aangevuld worden met meer algemene bestuursleden tot maximaal zeven personen. Nieuwe bestuursleden worden door coöptatie door het bestaande bestuur geworven. De verschillende taken van de stichting zullen organisch worden opgepakt door de bestuursleden. Hiermee volgen ze een zelfde organische ontwikkeling als een voedselbos.

De penningmeester mag zelfstandig betalingen uitvoeren tot een bedrag van 500 euro. Hogere bedragen moeten worden samen worden uitgevoerd door de penningmeester en de voorzitter. Als de stichting zichzelf opheft, zal het batig saldo worden overgedragen aan de IVN-afdeling IJssel en Gouwe.

 

Het bestuur bestaat uit:     

Voorzitter: Suzanne Bijl

Penningmeester: Inge Planteydt

Secretaris: Marieke Polderman

 

Contactgegevens Stichting Voedselbos Goudse Hout

Postadres: Eikelaan 19, 2803SL Gouda

Website: www.stichtingvoedselbosgoudsehout.nl

Email: stichtingvoedselbosgoudsehout@gmail.com

Kvk-nummer: 93836805

RSIN: 866544975

Bankrekening bij Triodosbank (in aanvraag, eerst via NL34 TRIO 0390145939 van IVN-IJssel en Gouwe)

 

 

Plannen korte termijn (2024 en 2025)

Het voedselbos is een groeiende gemeenschap met op dit moment een dertigtal vrijwilligers. Sommigen komen elke week, anderen schuiven af en toe aan. De sfeer is open en respectvol naar elkaar. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd met relatief veel twintigers en dertigers. Sommige vrijwilligers hebben veel kennis van bodemleven, planten en dieren. Andere vrijwilligers steken met minder kennis van zaken hun handen uit de mouwen. We ervaren dat vrijwilligers die door een mentaal moeilijke tijd gaan, kracht vinden door het werken in de natuur, zo dicht bij huis. Het hele jaar door wordt er op vrijdagochtend gewerkt op de percelen. In de zomermaanden komt daar een tweede werkmoment bij. Er is ruimte voor meer vrijwilligers omdat het voedselbos eind 2023 een nieuw (openbaar) perceel in beheer heeft gekregen en heeft beplant.

In 2024 en 2025 is het plan om een vrijwilligersbijeenkomst te organiseren met als doel informatieoverdracht over bijvoorbeeld het omgaan met gereedschap, met gezelligheid en met het samen opstellen van een oogst- en kookkalender.

In 2024 wil de stichting zich presenteren op lokale markten met als doel het werven van nieuwe vrijwilligers en het uitdragen van het gedachtegoed.

In 2024 en 2025 wil de stichting zich inspannen om middelen te verwerven om het perceel te kunnen kopen dat grenst aan het huidige voedselbos. Dat is een ambitieus doel, het gaat om een groot bedrag, zie de paragraaf hieronder.

 

Plannen langere termijn (2026-2028)

Na evaluatie van de voortgang in de eerste 2 jaren en waar nodig bijstellen van de plannen wil de stichting In de jaren 2026-2028 het voedselbos ondersteunen bij de inrichting van de beheerde percelen met zaken als een ecologisch toilet, een afgesloten gereedschapsopslag, een overdekte zitplek voor de vrijwilligers.

 

Het verwerven van een nieuw perceel in eigendom (2024-2025)

Het beheren van openbaar toegankelijke percelen past bij de doelstelling het Voedselbos Goudse Hout. Het ervaren van eetbare natuur dicht bij huis, dat gunnen we ook de passerende recreant. Maar de nadelen van die “openbaarheid” ervaren we in toenemende mate. Op de openbare percelen is geen bebouwing en zijn geen dichte hekken toegestaan. Een eco-toilet, een overdekte zitplek, een veilige opbergplek voor gevaarlijk gereedschap, een droge opbergplek voor educatief materiaal, een afgesloten plek voor kwetsbaar pootgoed, dat is allemaal niet mogelijk op het openbare terrein van Groenalliantie. Dit belemmert een verdere groei van de organisatie rondom het voedselbos.

Nu doet zich de unieke kans voor. Achter het beheerde, openbare perceel ligt een particulier perceel. De eigenaar wil deze grond over enige tijd verkopen. Het verwerven van deze grond door de stichting heeft diverse voordelen.

Het betreffende perceel kan de natuurwaarde van het voedselbos vergroten omdat het een afgesloten perceel kan worden, grenzend aan het openbaar toegankelijke perceel dat nu wordt beheerd. Dat betekent rust voor de dieren en voor de grond gedurende het grootste deel van de week, een uitvalsbasis voor dieren om de rest van de Goudse Hout te bevolken.

Met de aanschaf van het stuk land door de stichting, wordt het voedselbos aantrekkelijker voor vrijwilligers, omdat een besloten gereedschapsopslag, een overdekte koffie-plek en een ecologisch toilet mogelijk worden. Een droom voor het volgende beleidsplan (2028-2032) is dat het terrein met deze voorzieningen ook geschikt wordt voor dagbesteding op kleine schaal voor mensen een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bezig zijn in de natuur zonder tijdsdruk of prestatiedruk is helend en kalmerend, het geeft zin en plezier.

Een overdekte opslagruimte geeft meer mogelijkheden voor het organiseren van educatieve activiteiten en natuurgerichte cursussen. Het voedselbos is niet gericht op productie en niet op winst maar op het ervaren van de mogelijkheden van een andere vorm van landbouw. Er is nu geen mogelijkheid om educatief materiaal veilig en droog op te bergen.

Als het perceel niet wordt aangekocht door de stichting Voedselbos Goudse Hout, zal de huidige particuliere eigenaar een andere koper vinden. Het relatief grote perceel (2000 m2) zal daarna vermoedelijk verkaveld worden in meerdere recreatie-landjes. Alle nieuwe eigenaren hebben het recht van overpad door het huidige voedselbos, als enige toegangsweg. Dat zal de natuurwaarde van het huidige perceel schaden. Een ander onprettig scenario is dat het perceel gekocht wordt door iemand met minder nette bedoelingen. Het perceel is afgelegen en grotendeels aan het oog onttrokken. Dan zou na enkele jaren ernstige schade boven water kunnen komen.

 

Financieel beleid

Een belangrijk doel voor de stichting op korte termijn (2024 en 2025) is om voluit te proberen genoeg financiële middelen te verwerven voor de aankoop van het aangrenzende perceel achter het huidige voedselbos en om het perceel vervolgens te laten beheren door de IVN-werkgroep als voedselbos.

De stichting Voedselbos Goudse Hout wil particulieren, lokale en nationale fondsen, natuurorganisaties, gemeenten, de provincie en andere openbare bestuursorganen benaderen voor bijdragen. Er zullen benefietacties en publiciteitsacties worden georganiseerd. Enkele grotere bijdragen van fondsen zullen naar verwachting niet via de rekening van de stichting lopen maar direct bij de notaris worden gestort. Daarmee komen de jaarlijkse inkomsten voor deze stichting niet uit boven de 50.000 euro waarmee dit een “kleine” ANBI zal zijn. In de jaren na de aankoop zal de werving van financiële middelen doorgaan maar op aanzienlijk kleinere schaal van maximaal 10.000 euro per jaar,  gericht op de inrichting van het voedselbos.

Het geld wordt niet belegd maar op een (spaar-)rekening bij de Triodosbank aangehouden. Als de stichting zichzelf opheft, zal het saldo ten bate komen van de IVN IJssel en Gouwe.

 

 

Beleidsplan 2024 2028 Pdf
PDF – 173,4 KB 44 downloads